Plante etnobotanice de origine vegetala


Cum s-a strecurat pleonasmul in proiectul de HG asa il strecor si eu aici.“Etnobotanice” vine de la faptul ca civilizatia moderna a redescoperit diverse plante cu efect psihotrop studiind diverse traditii stravechi ale unor popoare in folosirea plantelor, in special din Africa, America de Sud si Centrala, Australia. Este foarte probabil ca au existat si in Europa insa aceste traditii sunt pierdute in mare parte, drept dovada si ruptura civilizatiei occidentale fata de natura.

Ce contin?

Nu stim cu exactitate. Teoretic, sunt amestecuri de plante. Practic, in urma unor teste foarte amanuntite, scumpe si dificil de interpretat s-au descoperit diverse substante(pe langa cele naturale), cum ar fi substante inrudite cu THC(din marijuana) sau PEA(fenetilamina- din care pot deriva intregi grupe de substante psihoactive). Pe langa aceste ingrediente s-au descoperit impuritati si diverse substante chimice cu potential toxic(ftalati). De asemenea, o doza poate contine cantitati variabile de substante active si contaminanti, facand riscul de supradoza sa creasca. Chiar daca ar fi 100% din plante, nu ar inseamna ca sunt sanatoase sau ca pot fi luate de orice dobitoc in loc de diazepam cu vodca sau aurolac.

Cine le fabrica?

Aparent sunt produse din plante, in realitate ingredientele active sunt amestecate in mixul de plante pentru a face aproape imposibila detectarea, chiar si la cele mai performante teste. Este ca si cum ai ascunde un ac, dar nu in carul cu fan, ci intr-un car cu ace. Este evident ca astfel de substante sunt fabricate in laboratoare foarte bine dotate si exista probabil doar cateva in lume capabile de acest lucru.

Ce efect au?
Iti induc stari foarte intense de bucurie, empatie, dragoste, energie, excitatie sexuala. Evident, aceste stari sunt ceva fals, este ca si cum ai pune un motor de racheta pe o bicicleta. Pe cat de sus urci cand iei aceste droguri legale, pe atat de jos vei cadea atunci cand efectul trece. Efectul depinde de doza, persoana care il foloseste, alte droguri folosite anterior sau in acelasi timp, starea psihica si fizica din momentul administrarii.

Care sunt riscurile?

Ca la orice drog, exista cel putin trei categorii de riscuri:

1. riscul derivat din efectul propriu-zis: senzatia placuta este data de o tulburare masiva a functionarii sistemelor de neurotransmitatori, care pot lasa sechele pe termen lung si pot distruge, in timp, zone intregi din creier, cu efecte devastatoare asupra capacitatii de a simti placere fara ajutorul drogului, asupra concentrarii, memoriei, atentiei. Rezulta depresie, iritabilitate, lipsa de vointa, pierderi de memorie.

2. riscul dat de toxicitatea substantelor contaminante(ramase din procesul de productie sau ascundere a substantelor active). Pot induce atat tulburari psihice, dar si boli cum ar fi cancerul, boli de rinichi, ficat, plamani, distrugerea echilibrului hormonal.

3. tulburarile de personalitate aparute la uzul cronic(regulat) al acestor substante. Sunt foarte putine persoane capabile sa controleze aceste substante si sa nu faca abuz de ele. Chiar si la cineva care crede ca “stie ce face” exista riscul ca unele efecte sa ramana pe termen lung sau chiar pe viata.

Spre deosebire de drogurile clasice, ilegale, drogurile noi, legale sunt inca prea putin studiate si cercetate, efectele lor fiind, de multe ori, imprevizibile.

A fi legale inseamna ca, deocamdata, nu s-au putut face teste suficient de precise incat aceste produse/substante sa poata fi incriminate sau procesul legislativ inca nu si-a urmat toate stadiile.

Fiind “legale” exista un potential de abuz mult mai mare deoarece sunt usor de gasit si se poate induce ideea ca sunt mai putin nocive decat drogurile ilegale. Producatorii si vanzatorii se acopera scriind pe etichete ca “sarea de baie este pentru relaxare si nu este destinata consumului uman”, la fel cum pe o sticla de aurolac scrie ca este pentru vopsit garduri, nu pentru tras din punga. Pana la urma, eu unul nu am nevoie de o lege sa imi spuna ca otrava este daunatoare sanatatii iar cine vrea sa consume si sa isi distruga creierii… sa fie sanatos!

Teoreticienii conspiratiei, in paranoia lor, ca niste caini turbati, spun si alte lucruri: ca substantele active ar fi facute tot de “Big Pharma” si distribuite cu complicitatea autoritatilor pentru:

1. testarea gratuita pe grupuri foarte mari de oameni a unor medicamente noi si folosirea rezultatelor in dezvoltarea de noi droguri care, eventual, sa trateze distrugerile facute de primele.

2. cresterea unei generatii de legume mai usor de controlat si manipulat cu creierele prajite si sub influenta “spice”-urilor. Creierul flescait cu droguri poate fi apoi mai usor influentat prin media sau alte metode oculte.

3. controlul populatiei: utilizatorii de droguri se pot confrunta pe termen lung cu impotenta si infertilitate, pot da nastere unor copii cu malformatii si se pot imbolnavi mai usor de STD(BTS), pentru ca fiind “high” uita de prezervativ si pot avea mai multi parteneri la intamplare.

Din plante nu prea se pot scoate bani, pentru ca oricine isi poate creste pana la urma in debara niste marijuana, niste ciuperci(cu maiestrie) sau, cu ceva rabdare, un peyote. De asemenea, nu se poate pune patent(inca) pe un lucru gasit in Natura… deci trebuie ca oamenii sa foloseasca substante de sinteza, cu productie controlata si profitabila.